Ordinacija Lović
Sve o ordinaciji Lović i uslugama koje nudimo. detalji
Savetovalište
Saveti za poboljšanje trudnoće, o rizicima u trudnoći. detalji
Za pacijente
Zakazivanje pregleda, prijava pacijenata u sistem. detalji

Izostanak menstruacije, pozitivan test na trudnoću

Čestitamo! Trudni ste!

Pred vama je trudnoća “drugo stanje” u kome treba da budete srećni i zadovoljni. Sigurno imate puno pitanja o vođenju trudnoće, pregledima i analizama koje Vas čekaju, o tome kako da se ponašate u trudnoći, kako da se hranite, da li da se bavite sportom, možete li da imate odnose, kao i puno brige za bebino i Vaše zdravlje. Slobodno nas kontaktirajte, odgovorićemo sa zadovoljstvom na sva Vaša pitanja .

Ultrazvučni pregled u trudnoći
 • utvrđivanje trudnoće - nakon izostanka menstruacije trudnica dolazi na UZ pregled na kome se ustanovljava trudnoća. Na ovom pregledu ustanovljavamo položaj trudnoće ( u materici , van materice ), vitalitet ( srčani tonovi ploda ) , broj plodova u materici (blizanačka trudnoća ).
 • Ukoliko nije poznat podatak o poslednjoj menstruaciji određujemo starost trudnoće i verovatni termin porođaja.
 • Ukoliko je NT oko 3mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veci .
 • U ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srcanu radnja, želudac, inserciju pupcanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
 • od 11. do 14. gestacijske nedelje - u periodu od 11. do 14. GN procenjuje se rizik od hromozomopatija. U predelu iza vrata bebe pojavljuje se nakupina fluida -nuhalna translucenca. Pojava hromozomskih anomalija povezana je sa dimenzijom ove strukture.
 • Ukoliko je NT oko 3mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veći .
 • U ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srčanu radnja, želudac, inserciju pupčanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
 • u drugom trimestru - Osim detaljne biometrije ultrazvučni pregled treba da sadrži najmanje:
     - Oblik i veličina glavice i presek (cavum pellucidum, cerebellum, veličina komora i atrijuma manji od 10 mm)
     - Kičmena moždina (uzdužni presek)
     - Abdominalni presek na nivou želuca
     - Abdominalni presek na nivou bubrega i pupčane vrpce
     - Poprečni presek bubrega (pelvis manji od 5 mm)
     - Poprečni presek toraksa u nivou srčanih komora
     - Ruke: tri kosti i šaka (bez brojanja prstiju)
     - Noga: tri kosti i stopalo (bez brojanja prstiju)
 • u trećem trimestru - u ovom periodu ponovo se pregleda anatomija i biometrija bebe pri čemu pratimo rast i razvoj bebe

Uobičajeni simptomi za vreme trudnoće

Muka i povracanje u ranoj trudnoci
Muka I povracanje su cesti u prvom trimestru u izvesnim slucajevima mogu dovesti do gubitka telesne težine I dehidratacije .
Potrebno je prilagoditi nacin ishrane , cešci manji obroci , hrana bez jakih mirisa I zacina. Trudnicu treba informisati da ce muka i povracanje prestati spontano do 16. NG; Antihistaminici + vitamini B kompleksa kod trudnica kod kojih simptomi progrediraju.

Gorušica
Promena namirnica i nacina ishrane (manje kolicine, cešci obroci…); Antacidi se preporucuju trudnicama kod kojih simptomi ne prolaze.

Zatvor
Zatvor uobicajena pojava u toku trudnoce; Preporucujemo promenu nacina ishrane . U ishranu treba uvesti :cerealije, toplo, kašasto (integralna i crna brašna , žitne i druge mekinje, mahunasto povrce, koštunjavi plodovi, sirovo voce i povrce), 2l tecnosti – vode ili caja , na dan. Blaga laksativna sredstva koja ne izazivaju kontrakcije.

Hemoroidi
Promena nacina ishrane, redovne stolice, manje sedenja; Kod žena kod kojih se simptomi pogoršavaju, preporuciti standardne kreme za terapiju hemoroida. Varikozne vene Trudnicu treba informisati da su proširene vene propratna pojava u toku trudnoce; Nošenje carapa za vene može smanjiti simptome, ali nece spreciti pojavu novih variksa – koristiti ih po dogovoru sa lekarom.

Vaginalni iscedak
Vaginalni sekret povecava se u trudnoci i to je fiziološka pojava. Ukoliko je povezan sa peckanjem, suvocom, neprijatnim mirisom ili bolom pri mokrenju, treba preduzeti ispitivanje. Za lecenje vaginalne kandidijaze kod trudnica preporucuju se vaginalete od strane vašeg ginekoliga. Oralna proskripcija antimikotika ne preporucuje se u trudnoci.

Bol u krstima
Umereno kretanje, plivanje, vežbe i fizikalna terapija mogu smanjiti bol u krstima, ukoliko se utvrdi da tegobe nisu uzrokovane prevremenim kontrakcijama.

Problemi sa spavanjem
Mnoge žene imaju probleme sa spavanjem u toku trudnoce. Poremecaji spavanja se javljaju tokom cele trudnoce a posebno u trecem trimestru. Trudnice se žale na nesanicu, hrkanje. Ovome doprinose gorušica, grcevi u nogama, potreba za ucestalim mokrenjem u toku noci , briga za ishod trudnoce…
Nekoliko saveta mogu pomoci da se ovaj problem reši:
- smanjiti konzumiranje kafetina
- svakako ne bi trebalo konzumirati cigarete i alkohol
- smanjiti kolicinu tecnosti pre spavanja
- izbegavati obilne obroke , zacinjenu hranu
- otici na spavanje i probuditi se u približno isto vreme
- smanjiti spavanje u toku dana
- uvesti šetnje na svežem vazduhu, lake vežbe za trudnice

Ishrana u trudnoći

U toku trudnoce dobija se oko 12 kg. Trudnoca nije period u kome treba držati dijetu, ali jeste period u kome treba povesti racuna o ishrani.

U prvom trimestru ceste su mucnine i povracanje, kada mnoge trudnice izgube na težini. U ovom periodu jedite cešce, manje kolicine hrane. Tegobe prestaju do 16 nedelje gestacije .

Kalorijske potrebe van trudnoce su 2000 kCal , u trudnoci 2300 kCal, za vreme dojenja 2500 kCal. U trudnoci i za vreme dojenja potrebno je konzumirati zdravu hranu zbog pravilnog razvoja bebe.

Proteini
Proteini su neophodni za sintezu novog tkiva i stoga su potrebe u trudnoci za njima vece. Medu namirnicama koje su bogate proteinima su pilece i riblje meso, mlecni proizvodi, mahunasto povrce.

Masti
Treba izbegavati zasicene masti (svinjska mast, suhomesnate proizvode, visokokalorijske mlecne proizvode puter, kajmak, visoko kaloricno mleko ) A koristiti maslinovo ulje, badem, lešnik …

Ugljeni hidrati
Voce , povrce , žitarice od punog zrna (crni hleb , pasta , integralni pirinac) su zdrav izvor ugljenih hidrata . treba ih jesti svakodnevno i više puta na dan . Oni su takode bogat izvor minerala i vitamina.
Žitarice od punog zrna (crni hleb , pasta , integralni pirinac) Ogranicite unos koncentrovanih ugljenih hidrata (kolace , torte …)

Pijte puno tecnosti (vodu, caj) do 2 litre na dan . Smanjite unos sokova koji su bogati kalorijama .

Vitamini i minerali - Gvožde
U trudnoci se javlja fiziološka anemija zboh hemodilucije i fetalne eritropoeze. Potrebne za gvoždem su povecane. Namirnice koje sadrže znatne kolicine gvožda su meso , riba ,mahunasto i lisnato povrce , voce . Resorpciju gvožda poboljšava vitamin C.

Kalcijum i vitamin D
Potrebni su za razvoj fetusa i ocuvanje skeleta majke od demineralizacije . Nalaze se u mleku i mlecnim proizvodima (sir jogurt , kiselo mleko) , sardine,lisnato povrce.

Folna kiselina
Preporucuje se 3 meseca pre zaceca i u trudnoci u vidu gotovih preparata . Smanjuje rizik od spontanog pobacaja i bolesti neuralne cevi (spine bifide).
Namirnice koje je sadrže su jaja, lisnato povrce, narandže, mahunasto povrce, pšenicne klice.